ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ και ΘΕΜΑΤΩΝ
- Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024 - 1:12 μ.μ. -
Καλησπέρα,
Ανέβασα στα ΕΓΓΡΑΦΑ την βαθμολογία του θέματος και την τελική βαθμολογία. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις -όπου έχει ερωτηματικό- που χρειάζομαι input από εσας για να βγεί ο τελικός βαθμός.
Θα περάσουν και τα >=4.5. Τα με κόκκινο κόβονται.
Τώρα, κάποιες διευκρινήσεις
- Το κύριο εξαγόμενο είναι τα αποτελέσματα της προσομοίωσης σε μορφή πίνακα και διαγράμματος (όπως είδατε οι πίνακες δεν διαβάζονται ενώ το διάγραμμα γίνεται αμέσως κατανοητό).
- Παρανοήσεις σε σχέση με την διερεύνηση: Δεν ζήτησα να μεταφέρετε τις πληροφορίες από τις προηγούμενες μελέτες (εκτός από την ζήτηση νερού στη χώρα της Άνδρου, ερώτημα πρώτο). Ζήτησα, πχ, ποιά είναι η μέση ετήσια βροχόπτωση και η μέση ετήσια απορροή στο φράγμα με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης (προσθέτω όλους τους μήνες και διαιρώ δια 100 στα σχετικά πεδία). Έτσι θα μπορούσατε να συγκρίνετε τα δικά σας εξαγόμενα με προηγούμενες σχετικές μελέτες και άρθρα.
- Ζήτησα zip με το εξέλ μέσα. Όσοι δεν το έστειλαν κόβονται. Το ίδιο και για εξέλ που δεν έχουν τρέξει 100 χρόνια.
- Ερώτημα 4ο: Η φυσική διεργασία που δεν έχουμε συμπεριλάβει στο μοντέλο μας είναι η απομείωση του ωφέλιμου όγκου του ταμιευτήρα λόγω της εισροής φερτών υλικών. Κάποιοι το απαντήσανε σωστά (σημειωτέον, όλοι οι ΠΜ), οι άλλοι γράψανε για την κλιματική αλλαγή. Μη γίνετε και εσείς σαν τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία για την ανικανότητά τους.
- Ερώτημα 5ο: Τις υπερχειλίσεις μιας και είναι αρκετές θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε για παραγωγή ενέργειας (υδατοπτώσεις από 10-15μ). Αυτό κανείς δεν το σκέφτηκε.
- Ερώτημα 6ο: Όσοι το απαντήσατε μπορούσατε να πείτε ότι δεν είναι δυνατόν μιας και η έκταση της λ.α είναι μόνο 12-13 τ.χ.
- Ερωτημα 7ο: Οι αβεβαιότητες προκύπτουν από τις μικρές χρονοσειρές από τις οποίες βγάλαμε τις στατιστικές (μέσοι όροι και τυπικές αποκλίσεις), με βάση τις οποίες δημιουργήσαμε τις συνθετικές χρονοσειρές. Οι παραδοχές που κάναμε βασίζονται πράγματι πάνω στην σταθερότητα, την μονιμότητα, των μετεωρολογικών και υδρολογικών δεδομενων. Αυτό στην στατιστική λέγεται Εκτός αυτού, οι παράμετροι που δώσαμε στο υδρολογικό μοντέλο. Με άλλες παραμέτρους θα είχαμε άλλα αποτελέσματα. Γι’αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις το κύριο μελημά μας είναι να έχουμε ένα καλά καλιμπραρισμένο υδρολογικό μοντέλο (που απαιτεί βέβαια υδρομετρικούς και βροχομετρικούς σταθμούς μέσα στη λ.α)
Αυτά και καλό δεκαπενταύγουστο!