Μάθημα : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (DESIGN) 3
Κωδικός : IA258
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (ΕΚΘΕΣΗ + ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Α. ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ (ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ)
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των ακραίων γεγονότων της επικαιρότητας καθώς και των επικείμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια Αττικής αναβάλει, προς το παρόν, κάθε εκθεσιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με τον φοιτητικό διαγωνισμό της αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης των ελληνικών λαϊκών αγορών. Ως εκ τούτου, όταν θα λάβουμε νεότερη πληροφόρηση σχετικά με τη δυνατότητα έκθεσης των έργων, θα ανανεώσουμε την επικοινωνία μας.
Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ (ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ)
Σχετικά με την ολοκλήρωση του φοιτητικού διαγωνισμού, οι προτάσεις των ομάδων πρόκειται να αξιολογηθούν από πενταμελή Κριτική Επιτροπή. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τη χρήση προβολικού (projector) των τελικών προτάσεων, στις 3 ή 4 Οκτωβρίου 2023.
Η κάθε ομάδα θα αναλύσει τη μελέτη της, ενώπιον της Επιτροπής με τη χρήση powerpoint, ως εξής:
- Μία εισαγωγική διαφάνεια με τα ονόματα της ομάδας και τον τίτλο της μελέτης. Η ομάδα θα αναφερθεί στον θεωρητικό προβληματισμό και τις μορφολογικές επιλογές της.
- Τέσσερις διαφάνειες με τις αντίστοιχες τέσσερις ψηφιακές πινακίδες Α1 ολοκληρωμένης περιγραφής του έργου. Θα συνοδεύονται από πλήρη ανάλυση της σχεδιαστικής επίλυσης.
- Έως τέσσερις επιπλέον διαφάνειες για τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης (π.χ. φωτορεαλιστικά, κατασκευαστικές λεπτομέρειες κλπ.). Θα τονιστούν τα πλεονεκτήματα της πρότασης.
- Ένα δημιουργικό βίντεο μέγιστης διάρκειας τριών λεπτών (έως 3 λεπτά). Ολοκληρωμένη τρισδιάστατη αντίληψη του αντικειμένου με ενδεχόμενες εικαστικές προεκτάσεις.
Η παρουσίασή σας θα πρέπει να συνοδεύεται από τη μακέτα του έργου σας, την οποία κάθε ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει όπως επιθυμεί κατά την παρουσίαση.
Κάθε ομάδα θα διαθέτει 12 λεπτά συνολικής παρουσίασης.
Σημειώνεται ότι η παρουσία όλων των μελών της κάθε ομάδας είναι υποχρεωτική.
Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης, η Κριτική Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει προφορικές διευκρινήσεις (για την ορθότερη κατανόηση της πρότασης).
Κριτήρια: για την αξιολόγηση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη, κατ’ ελάχιστο, τα παρακάτω κριτήρια:
- Αρχιτεκτονική προσέγγιση (Γενική σύλληψη για τη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και τη διαμόρφωση των δημόσιων χώρων με την επανάληψη του ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη δημιουργία συνόλου),
- Πρωτοτυπία Σχεδιασμού,
- Τεχνική τεκμηρίωση της πρότασης,
- Εφαρμοσιμότητα των προτάσεων,
- Εφικτότητα υλοποίησης,
- Υιοθέτηση μεθόδων ενεργειακής διαχείρισης,
- Αισθητική αρτιότητα και αρμονία,
- Λειτουργικότητα, ευελιξία και εργονομία,
- Ανθεκτικότητα, αντοχή σε φορτία και ίδιον βάρος,
- Χρόνος και αξιοπιστία συνδεσιμότητας και μεταφοράς,
- Έκθεση ή/και προσωρινή αποθήκευση προϊόντων,
- Σύστημα σκίασης/στέγασης,
- Συναρμολόγηση-άρθρωση των επιμέρους στοιχείων (modularity),
- Ενεργειακή αυτονομία / οικολογική διαχείριση ενέργειας,
- Ορθή διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων και αποβλήτων,
- Σύστημα ασφαλείας.
Θα ενημερωθείτε το συντομότερο δυνατόν, με νέα ανακοίνωση, σχετικά με την ημέρα (3 ή 4 Οκτωβρίου), ώρα και τόπο της παρουσίασης.
Ο Υπεύθυνος του μαθήματος
Παναγιώτης Πάγκαλος