Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

(8021) -  ΝΙΚΟΛΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τις βασικές αρχές της αξιολόγησης ασφάλειας των καλλυντικών προϊόντων, που διατίθενται στους καταναλωτές. Να μπορούν να εκτιμήσουν τους πιθανούς τοξικολογικούς κινδύνους, πριν διατεθεί στην αγορά  ή να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα (ερεθισμοί, αλλεργίες, φωτοτοξικότα κ.α.), κατά την κυκλοφορία, προκειμένου να γίνουν οι διορθωτικές ενέργειες, που μπορεί να χρειαστούν, όπως η απόσυρση ή ανάκληση των τελικών προϊόντων, για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

 

Στόχος του μαθήματος είναι να διδαχθούν οι φοιτητές τις βασικές αρχές δοκιμασιών ελέγχου τοξικότητας, των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας και των τελικών προϊόντων. Να μπορούν να αξιολογούν την ερεθιστικότητα των χημικών ουσιών στο δέρμα, μέσω των δοκιμασιών ερεθιστικότητας και ευαισθητοποίησης, καθώς και τον υπολογισμό του περιθωρίου ασφαλείας MoS ( Margin of Safety) για κάθε συστατικό, όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και ο ΕΟΦ για τα καλλυντικά (EC 1223/2009).   

 

 

Μαθησιακά αποτελέσματα  :

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:

 

  • Τις δοκιμασίες In vitro και In vivo τοξικότητας, που εφαρμόζονται σε μία πρώτη ύλη (συστατικό), προκειμένου να αξιολογηθεί η πιθανή επικινδυνότητά του στο τελικό καλλυντικό σκεύασμα.
  • Τους δερματολογικούς ελέγχους (Patch test, Repeated Patch test) που πρέπει να γίνονται, ως προς την ασφάλεια του τελικού καλλυντικού προϊόντος, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα καλλυντικό Μη Ερεθιστικό ή Υποαλλεργικό.
  • Τον τρόπο υπολογισμού του Δείκτη Μέτρησης Ασφαλείας για κάθε συστατικό (MoS).
  • Να μπορεί να αξιολογεί την πιθανή τοξικότητα ή επικινδυνότητα των προσμίξεων των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας και των τελικών σκευασμάτων.
  • Να μπορεί να υπογράφει ως Αξιολογητής (Assessor) την έκθεση αξιολόγησης της ασφάλειας (Safety Assessment)  των καλλυντικών προϊόντων, στον τεχνικό φάκελο που απαιτείται να συνταχθεί από την ΕΕ και τον ΕΟΦ, πριν κυκλοφορήσει το προϊόν στην αγορά.
  • Να μπορεί να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που απαιτηθεί, προκειμένου να συνεκτιμηθεί ο κίνδυνος που μπορεί να υπάρχει και η ανάγκη για λήψη διορθωτικών μέτρων, από τον υπεύθυνο κυκλοφορίας του προϊόντος.

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018