Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

(3051ΟΤ) -  ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ

Περιγραφή Μαθήματος

  • ΓΕΝΙΚΑ

ΣΧΟΛΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ

ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

3051 (5α)

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Γ

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του μαθήματος π.χ. Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις κ.λπ. Αν οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος αναγράψτε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ
ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

3

3

Προσθέστε σειρές αν χρειαστεί. Η οργάνωση διδασκαλίας και οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται αναλυτικά στο (δ).

 

 

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

γενικού υποβάθρου,
ειδικού υποβάθρου, ειδίκευσης

γενικών γνώσεων, ανάπτυξης δεξιοτήτων

Ειδικού Υποβάθρου/ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ της κατεύθυνσης ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΜΕΥ/ΕΥ)

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS

ΟΧΙ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL)

https://eclass.teiath.gr/courses/DENT103/

           
  • ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Περιγράφονται τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος οι συγκεκριμένες  γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καταλλήλου επιπέδου που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.

Συμβουλευτείτε το Παράρτημα Α

·    Περιγραφή του Επιπέδου των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων για κάθε ένα κύκλο σπουδών σύμφωνα με το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης

·    Περιγραφικοί Δείκτες Επιπέδων 6, 7 & 8 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Διά Βίου Μάθησης και το Παράρτημα Β

·    Περιληπτικός Οδηγός συγγραφής Μαθησιακών Αποτελεσμάτων

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:

·         Να γνωρίζουν την ανατομία, ιστολογία και φυσιολογία των ιστών που απαρτίζουν το στοματογναθικό σύστημα.

·         Να γνωρίζουν τη φυσιολογική  λειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος.

·         Να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις κατασκευής μιας προσθετικής αποκατάστασης προκειμένου να λειτουργεί με ασφάλεια το Στοματογναθικό σύστημα.

Σκοπός της διδασκαλίας του  μαθήματος "Φυσιολογία Στοματογναθικού Συστήματος", είναι να γνωρίσει ο φοιτητής τα επιμέρους συστήματα που απαρτίζουν το Στοματογναθικό Σύστημα και τον τρόπο που συνεργάζονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να εκτελούνται οι κύριες και δευτερεύουσες λειτουργίες του συστήματος.

Στόχος του μαθήματος είναι:

1. H περιγραφή των μερών που απαρτίζουν το ΣΓΣ και η κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας τους. Η εκμάθηση της κινησιολογίας της κάτω γνάθου.

2. Η διδασκαλία των μηχανισμών λειτουργίας της μάσησης, της κατάποσης και της ομιλίας.

Γενικές Ικανότητες

Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος και παρατίθενται ακολούθως) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών

Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις

Λήψη αποφάσεων

Αυτόνομη εργασία

Ομαδική εργασία

Εργασία σε διεθνές περιβάλλον

Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον

Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

Σχεδιασμός και διαχείριση έργων

Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα

Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον

Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου

Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής

Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Άλλες…

·         Αυτόνομη εργασία

·         Ομαδική εργασία

·         Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών

  • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΘΕΩΡΙΑ

·         Ανατομία του Στοματογναθικού Συστήματος: Περιγράφονται τα οστά και οι μυς της τραχηλοπροσωπικής χώρας. Αναλυτική περιγραφή της ανατομικής μορφολογίας των βασικών οστών του στοματογναθικού συστήματος, της άνω και κάτω γνάθου, και των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων τους που εμπλέκονται και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά την κατασκευή των προσθετικών αποκαταστάσεων. Περιγράφονται οι μυς της τραχηλοπροσωπικής χώρας με έμφαση στην δραστηριότητα των ανασπώντων και κατασπώντων μυών, έτσι ώστε να γίνεται σύνδεση με την κινησιολογία της κάτω γνάθου. Αναλύεται εκτενώς η λειτουργία των μασητηρίων μυών.

·         Στοιχεία εμβρυολογίας και ανατομίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ). Εξέλιξη (Evolution) των ΚΓΔ. Εμβρυολογικά στάδια εξέλιξης ΚΓΔ. Διεξοδική περιγραφή και ανάλυση των επί μέρους ανατομικών στοιχείων των κροταφογναθικών διαρθρώσεων που συνδέουν τη κάτω γνάθο με το κρανίο και επιτρέπουν τις λειτουργικές κινήσεις της. Περιγραφή της λειτουργίας των ΚΓΔ και των δυσλειτουργικών διαταραχών των.

·         Ανατομικά στοιχεία της περιστοματικής περιοχής και της στοματικής κοιλότητας: Σύντομη περιγραφή των ανατομικών στοιχείων που συμμετέχουν στην διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας (έδαφος του στόματος, μαλθακή και σκληρή υπερώα, και γλώσσα). Περιγραφή των στηρικτικών ιστών των δοντιών και του ρόλου που διαδραματίζουν, παρουσίαση και ανάλυση της φυσιολογικής θέσης και διάταξης των δοντιών στις γνάθους. Περιγραφή ορισμένων ανατομικών στοιχείων της περιστοματικής περιοχής που συμμετέχουν στην αισθητική του προσώπου.

·         Φυσιολογία Νευρικού και Μυϊκού συστήματος: Η κατανόηση των μηχανισμών συνεργασίας των διαφόρων συστημάτων του Στοματογναθικού Συστήματος για την εκτέλεση των πολύπλοκων λειτουργιών του, απαιτεί την ενδελεχή γνώση τόσο του νευρικού και μυϊκού συστήματος όσο και του νευρομυϊκού συντονισμού. Αναλύεται η δομή των γραμμωτών σκελετικών μυών και η λειτουργία τους. Παρουσιάζονται τα κύρια ιδιοδεκτικά όργανα του στοματογναθικού συστήματος. Περιγράφεται και αναλύεται εκτενώς η νευρομϋική λειτουργία για την κατανόηση των μηχανισμών συνεργασίας των διαφόρων συστημάτων του στοματογναθικού συστήματος. Αναφέρονται τα κύρια αντανακλαστικά της κάτω γνάθου.

·         Κινησιολογία κάτω γνάθου: Σκοπός του κεφαλαίου είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τις κινήσεις που μπορεί να εκτελέσει η κάτω γνάθος. Γίνεται σύνδεση με τους υπεύθυνους μυς της κάθε κίνησης. Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι κινήσεις της κάτω γνάθου και των κονδύλων στα τρία επίπεδα, οριζόντιο, μετωπιαίο, οβελιαίο. Αναλύονται οι βασικές θέσεις της κάτω γνάθου, όπως η Κεντρική Σχέση, η Θέση Ανάπαυσης, η Θέση Μέγιστης Συναρμογής. Περιγράφονται οι ακραίες θέσεις της κάτω γνάθου στην προολίσθηση και στην πλαγιολίσθηση και στα τρία επίπεδα αναφοράς.

·         Μάσηση, Κατάποση, Ομιλία: Οι τρεις κύριες λειτουργίες του Στοματογναθικού Συστήματος περιγράφονται λεπτομερώς. Αναλύεται η μασητική λειτουργία (σταδία της μάσησης) και οι διάφορες φάσεις των κινήσεων της κάτω γνάθου κατά τη διάρκεια ενός μασητικού κύκλου. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των μασητικών δυνάμεων. Αναλύονται οι τρεις φάσεις της λειτουργίας της κατάποσης με ιδιαίτερη έμφαση στην στοματική φάση για τον προσδιορισμό της θέσης των ανταγωνιστών δοντιών, της γλώσσας και των ΚΓΔ. Για την λειτουργία της ομιλίας, αναλύεται η επίδραση της κλίσης των δοντιών στην εκφώνηση διάφορων ήχων και γραμμάτων.

·         Δυσλειτουργία Στοματογναθικού Συστήματος: Αιτιολογία, Επιδημιολογία, Ταξινόμηση, Αντιμετώπιση-Οδοντιατρικές μέθοδοι θεραπείας- Ενδοστοματικοί νάρθηκες. Αφού ο σπουδαστής έχει γνωρίσει τα διάφορα τμήματα του Στοματογναθικού Συστήματος και τη λειτουργία τους, διδάσκεται βασικά στοιχεία της παθολογίας του συστήματος, περισσότερο υπό το πρίσμα της δικής του συμμετοχής στην δημιουργία της παθολογίας.

  • ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

1ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.

Στην αίθουσα διδασκαλίας πρόσωπο με πρόσωπο.

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία, στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση, στην Επικοινωνία με τους φοιτητές

·         Χρήση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία

·         Προβολικό σύστημα και δυνατότητα παρουσίασης με την εφαρμογή του Προγράμματος Power Point.

·         Δυνατότητα σύνδεσης με internet

·         Χρήση μηχανών αναζήτησης  βιβλιογραφίας HEAL-LINK, PUBMED, SCOPUS, Medline, GOOGLE SCHOLAR

·         Χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας του Τμήματος για την επικοινωνία και την ενημέρωση των φοιτητών αντίστοιχα

·         Σύνδεση με το διαδίκτυο και προβολή εκπαιδευτικών βίντεο

·         Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας.

Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εργαστηριακή Άσκηση, Άσκηση Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας, Φροντιστήριο, Πρακτική (Τοποθέτηση), Κλινική Άσκηση, Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, Διαδραστική διδασκαλία, Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Εκπόνηση μελέτης (project), Συγγραφή εργασίας / εργασιών, Καλλιτεχνική δημιουργία, κ.λπ.

Αναγράφονται οι ώρες μελέτης του φοιτητή για κάθε μαθησιακή δραστηριότητα καθώς και οι ώρες μη καθοδηγούμενης μελέτης σύμφωνα με τις αρχές του ECTS

Δραστηριότητα

Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου

Διαλέξεις

60

Συγγραφή παρουσίαση εργασίας

20

Εκπαιδευτικές επισκέψεις/ημερίδες/συνέδρια

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο Μαθήματος

90 ώρες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης

Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική  ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες

Αναφέρονται  ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές.

1.      Γραπτή τελική εξέταση (80%) που περιλαμβάνει:

·         Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

·         Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης

·         Ερωτήσεις ανάπτυξης

·         Ερωτήσεις κρίσεως, κατανόησης της θεωρίας και αξιολόγησης τρόπου σκέψης

Οι φοιτητές, όταν τους δίδονται τα θέματα, ενημερώνονται για τον τρόπο αξιολόγησης κάθε ομάδας θεμάτων, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους και λαμβάνονται υπόψη η πληρότητα της απάντησης, η σαφήνεια, ο βαθμός κριτικής σκέψης του φοιτητή και η γλωσσική επάρκεια.

2.       Παρουσίαση Ομαδικής Εργασίας (20%)

Η θεωρία εξετάζεται στην τελική εξέταση, ενώ σε περίπτωση πραγματοποίησης ατομικής ή ομαδικής εργασίας, ο βαθμός της τελευταίας συμμετέχει σε ποσοστό έως 20% στη διαμόρφωση του βαθμού της θεωρίας.

 

Έλεγχος γραπτού από φοιτητή

  • ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

Ελληνική:

1. Τζάκης Μ.: Φυσιολογία του Στοματογναθικού Συστήματος και Σύγκλειση. 3η Εκδοση. Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Αθήνα 2015.

2. Γαρέφης Π.: Ακίνητη Προσθετική. Λειτουργία και αισθητική στις μεταλλοκεραμικές και ολοκεραμικές αποκαταστάσεις. Κλινικές διαδικασίες. Συνεργασία με το οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Εκδόσεις Οδοντιατρικό Βήμα. Αθήνα 2013.

3. Rosenstiel FS., Land MF., Fujimoto J. (Μετάφραση: Κοΐδης Π. Θ): Σύγχρονη ακίνητη προσθετική. Οδοντιατρικές Εκδόσεις Μπονισέλ. Αθήνα 2012.

4. Wassell R, Naru A, Steele J, Nohl F. (Μετάφραση: Γαρέφης Π): Σύγκλειση. Από τη θεωρία στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Εκδόσεις Οδοντιατρικό Βήμα. Αθήνα 2010.

5. Τσόλκα Π. Φυσιολογία Στοματογναθικού Συστήματος - Συγκλεισιολογία. Ενότητες 1-12. Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: https://ocp.teiath.gr/courses/DENT_UNDER104/

6. Δρούκας Β.: Λειτουργία και δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. 3η έκδοση. Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου. Αθήνα 2008.

Ξένη:

1.      Gross M.: The Science and Art of Occlusion and Oral Rehabilitation. Quintessence Publishing Co,Ltd. London  2015.

2.       Gurel G. (Μετάφραση: Συκαράς Σ): Επιστήμη και Τέχνη των Όψεων Πορσελάνης. Εκδόσεις Οδοντιατρικό Βήμα. Αθήνα 2010.

3.       Belafsky PC, Coffey M, Costello D, Gilman M, Lewis N, Sumida Y. 3D Anatomy for Speech Language Pathology. Published by Primal Pictures L.t.d. 2010.

4.       Wheeler R.: Dental anatomy, physiology and occlusion. WB Saunders Co. Philadelphia, London, Toronto, 1974.

5.       Zarb G.A., Carlsson G.E.: Temporomandibular Joint. Function and Dysfunction, Munksgaard. Copenhagen 1979.

6.       DeBrul E.: Sicher's oral anatomy. 7th ed. The CV Mosby Co. St. Louis. Toronto, London 1980.

7.       Ramfjord S, Ash MM. Occlusion. 3rd ed. W.B. Saunders Company. Philadelphia. 1983.

8.       Dawson P.: Evaluation, Diagnosis and Treatment of occlusal problems. Mosby. St. Louis 1989.

9.      Τhomson H.: Occlusion. Wright. London 1990.

10.   Okeson J.: Management of Temporomandibular disorders and occlusion. 4th ed. Mosby.  St. Louis 1998.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022