Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΠΜΣ)

(COSM108) -  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Περιγραφή Μαθήματος

  • Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να διδαχθούν και να εξοικειωθούν με  εξελιγμένες μεθόδους της ενόργανης ανάλυσης που εφαρμόζονται σε εργαστηριακό και  βιομηχανικό επίπεδο για τον έλεγχο ποιότητας των καλλυντικών προϊόντων έτσι ώστε η κυκλοφορία και η κατανάλωση τους να είναι ασφαλής σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ΕΕ (European Regulation EC 1223/2009).

 

  • Στόχος του μαθήματος είναι
  • οι φοιτητές να διδαχθούν τις προηγμένες μεθόδους της ενόργανης ανάλυσης έτσι ώστε με την εφαρμογή τους να μπορούν να ελέγχουν ποιοτικά και ποσοτικά τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη σύνθεση των καλλυντικών προϊόντων καθώς επίσης και τα υλικά συσκευασίας που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευσης τους.
  • Να μπορούν να ελέγχουν, να αξιολογούν  και να διορθώνουν τυχών αποκλίσεις ή σφάλματα κατά τη παραγωγική διαδικασία της ποιότητας των ημιέτοιμων καλλυντικών.
  • Να είναι σε θέση να αξιολογούν τη ποιότητα (ποιοτικός έλεγχος και ποσοτικός προσδιορισμός) των έτοιμων καλλυντικών προϊόντων μετά τη παραγωγική διαδικασία.
  • Να είναι σε θέση να ελέγχουν ποιοτικά τα καλλυντικά κατά τη γήρανση τους. 

 

  • Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:
  • Να γνωρίζουν τη μέθοδο ανάλυσης που μπορεί να εφαρμοστεί για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των ειδικών παραγόντων που υπάρχουν στα συστατικά μια καλλυντικής σύνθεσης (κρέμες, γαλακτώματα, gels, σαμπουάν, αφρόλουτρα, υγρά σαπούνια, , τριχοβαφές, προϊόντα βρεφικής και  στοματικής υγιεινής κ.α.). Ειδικοί παράγοντες που πρέπει να ταυτοποιούνται ποιοτικά και να προσδιορίζονται ποσοτικά τόσο ως πρώτη ύλη, όσο και στα τελικά προϊόντα πριν την κυκλοφορία τους στους καταναλωτές , σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΕΟΦ (EC Regulation 1223/2009) είναι:  Συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, χημικά και φυσικά φίλτρα, Ενεργά συστατικά, αντιπιτυριδικοί παράγοντες, φθόριο, χρώματα, βαρέα μέταλλα, άλλα δραστικά συστατικά.
  • Να σχεδιάζουν μια νέα μέθοδο ανάλυσης (γραμμικότητα, ακρίβεια, επαναληπτικοτήτα της μεθόδου) για τον ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών με όριο συγκέντρωσης του έτοιμου καλλυντικού προϊόντος.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο δειγματοληψίας, χειρισμού, κατεργασίας και αραίωσης των πρώτων υλών (υγρά, στερεά, ελαιώδη)  που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή των καλλυντικών καθώς επίσης και των έτοιμων καλλυντικών προϊόντων (γαλακτώματα, στερεές μορφές, εναιωρήματα).
  •  Να μπορούν να επιλέξουν, να εφαρμόσουν και να χειριστούν σε εργαστηριακό επίπεδο τη μέθοδο ανάλυσης βάσει των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των συστατικών των καλλυντικών για τον ποιοτικό έλεγχο τους.
  • Να επεξεργαστούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα και την αβεβαιότητα της  μέτρησης- αποκλίσεις με σκοπό την εκτίμηση  της ποιότητας του καλλυντικού προϊόντος βάσει της κείμενης νομοθεσίας των καλλυντικών.

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020