Παρουσίαση/Προβολή

Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων III: Χωρικές ταυτότητες/ Interior Architecture III: spatial idendities (3rd Semester)
(DIAK103) - Δρ. Ζωή Γεωργιάδου (Υπεύθυνη μαθήματος), Δρ. Άγγελος Ψιλόπουλος, Δρ. Λουκία Μάρθα, Δρ. Κατερίνα Μιχαλοπούλου
Περιγραφή Μαθήματος
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αφορά στην οργάνωση του υλικού του μαθήματος "Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων III: Χωρικές ταυτότητες " του 3ου εξαμήνου. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μία δυναμικά εξελισσόμενο πεδίο αναφοράς, και ένα διαρκές έδαφος επικοινωνίας που να υπερβαίνει τα στενά όρια της διδασκαλίας των μαθημάτων στον φυσικό χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Το μάθημα θα διδαχθεί πάνω στις κοινές επιδιώξεις, εκπαιδευτικούς στόχους και μεθοδολογία / χρονοδιάγραμμα που ορίζονται από το περίγραμμα του μαθήματος. Ωστόσο το υλικό που θα συγκεντρωθεί σε αυτήν εδώ την πλατφόρμα δεν απηχεί απαραιτήτως τις προσωπικές απόψεις και την μεθοδολογία που ακολουθείται μεταξύ διαφορετικών διδασκόντων του ιδίου μαθήματος.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκφώνηση της άσκησης και τα ζητούμενα του μαθήματος βρίσκονται στην ενότητα "Έγγραφα". Οι εγγραφές των ομάδων γίνονται στην ενότητα "Ομάδες Χρηστών". Όλη η επικοινωνία του μαθήματος γίνεται μέσα από την ενότητα "Ανακοινώσεις". Όλες οι σημαντικές ημερομηνίες για το μάθημα μπορούν να βρεθούν στην ενότητα "Ημερολόγιο".
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Επιδιώκεται η εμβάθυνση διαμέσου της ανάπτυξης θεωρητικού και πρακτικού υπόβαθρου για τη μελέτη εσωτερικών χώρων γραφείων και καταστημάτων, με αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη τους, παρουσίαση τυπολογίας χωρικής οργάνωσης και οργανωτικών μορφών, καθώς και στοιχείων και μεθόδων αναλυτικής διαδικασίας προγραμματισμού και στοχοθεσίας, συνθετικής διαδικασίας με αναφορά στα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, τα χωρικά μέρη, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των γραφειακών χώρων και των καταστημάτων, με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στους εσωτερικούς τους χώρους.
Το μάθημα εξελίσσεται σταδιακά με ομαδικές και ατομικές διορθώσεις επί του θέματος, που στην εξέλιξη της μελέτης θα υποστηρίζονται, με παρουσιάσεις-προβολές, διαλέξεις, συζητήσεις, με ενεργό συμμετοχή των φοιτητών. Ο σχεδιασμός φωτισμού του χώρου, θα ολοκληρωθεί με επί μέρους ασκήσεις.
Μαθησιακοί στόχοι
Στόχος του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων και μεθόδων προσέγγισης, για το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων εργασίας- οργανισμών με χώρους γραφείων και εμπορικών καταστημάτων. Οι γνώσεις αυτές αναφέρονται τόσο στην κοινωνιολογική θεώρηση των εσωτερικών χώρων εργασίας ως πεδίων κοινωνικών σχέσεων ιστορικά, όσο και στη λειτουργική και αισθητική τους αντιμετώπιση και τυπολογική εξέλιξη ως ειδικοί εσωτερικοί χώροι.
Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Εξοικείωση των φοιτητών με τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων εργασίας, τόσο σε αναλυτικό στάδιο όσο και σε συνθετικό.
Μέθοδοι διδασκαλίας
Το μάθημα χαρακτηρίζεται ως συνθετικό μάθημα, όπου η θεωρητική διδασκαλία και η εργαστηριακή άσκηση εμπλέκονται τόσο στη διδασκαλία από πλευράς διδασκόντων, όσο και στο από τους φοιτητές παραγόμενο έργο, ως απόδειξη εμπέδωσης των σκοπών της μαθησιακής διαδικασίας.
Η αξιολόγηση του μαθήματος, γίνεται μέσω:
- Της συνολικής εικόνας των φοιτητών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, στη βάση της ενεργής συμμετοχής τους στο μάθημα, της προόδου που σημειώνουν, των διερευνητικών ή άλλων πρωτοβουλιών που παίρνουν, κ.ο.κ.
- Των παραδόσεων που προσδιορίσθηκαν στην άσκηση-μελέτη του χώρου που έχει δοθεί με τις προσδιορισμένες προδιαγραφές και απαιτούμενα σχέδια.
- Της ομαδικής γραπτής εργασίας- δοκιμίου σε θεματική ενότητα επιλογής τους, που διορθώνεται και παρουσιάζεται στις θεματικές ενότητες που προσδιορίζονται ανά διδάσκοντα. Τις εργασίες μπορούν να επεξεργασθούν ομάδες 2-4 ατόμων (οι ίδιες που έχουν δηλωθεί και επεξεργάζονται το εργαστηριακό θέμα).
Η ποσόστωση στην αξιολόγηση είναι 30% για όλα τα θεωρητικά τμήματα του θέματος και 70% για όλα τα συνθετικά τμήματα.