Παρουσίαση/Προβολή

Ψυχολογία του χώρου
(DIAK106) - ΦΩΤΗΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα επιδιώκει μία κατά το δυνατόν ολιστική προσέγγιση εντοπισμού, ανάλυσης και ερμηνείας των συναισθηματικών και ιδεολογικών διαστάσεων που διαθέτει ο χώρος και του ρόλου τους στη δημιουργία εντυπώσεων, αισθημάτων και συναισθημάτων.
Σκοπός του μαθήματος είναι να εφοδιάσει το σπουδαστή με τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στον τρόπο με τον οποίον ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται, βιώνει και κατά συνέπεια πλάθει το χώρο του. Προς τούτο επιδιώκεται η κατανόηση τόσο των στοιχείων του χώρου και των αρχών που διαμορφώνουν την αντιληπτική του εικόνα, όσο και των μηχανισμών λειτουργίας του ατόμου και των παραγόντων που συντελούν στην ικανότητά του πρόσληψης αυτής της εικόνας.
Στόχος είναι η ενίσχυση της δημιουργικής ικανότητας των σπουδαστών στο σχεδιασμό χώρων βιωματικών και στη σύνθεση μορφών του με αισθητική και σημαντική απόδοση.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το περιεχόμενο του μαθήματος διαμορφώνεται έτσι ώστε να καλύπτει μέσα από μια πολύπλευρη προσέγγιση τη δυνατότητα αναγνώρισης, ανάγνωσης και κατανόησης της γλώσσας του χώρου, συνθήκη απαραίτητη για τη δημιουργία μιας συναισθηματικής σχέσης μαζί του.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα είναι καθαρά θεωρητικό. Μέσα από σειρά διαλέξεων, οι σπουδαστές καλούνται να κατανοήσουν το χώρο ως δυναμικό πεδίο σχέσεων, ως περιεχόμενο νοημάτων, αρχών, ιδεών και αξιών. Επιδιώκεται να συνειδητοποιήσουν την αντιληπτικότητα που αυτός διαθέτει, μέσα από τη συγκρότηση των δομικών του στοιχείων, τις ιδιότητές τους, τη σύνθεση των μορφών τους και τις αισθητηριακές εμπειρίες που προσφέρει. Συγχρόνως αναλύονται ο ιδιαίτερος ρόλος του σώματος, του βλέμματος και των αισθήσεων στην αντίληψη του χώρου, καθώς και οι ψυχικές διεργασίες και οι αντιληπτικοί μηχανισμοί πρόσληψής του, σε σχέση με τη μνήμη, τη γνώση και τα συναισθήματα. Τέλος προσεγγίζεται το ζήτημα του χώρου και της παραγωγής της εικόνας του, αναφορικά με τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, τη φαντασία και το μύθο, δίνοντας έμφαση στη σημερινή εποχή των συνεχών μεταβολών και εναλλαγών, των media, της εικονικής πραγματικότητας, του διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η επικοινωνία και οι ενημερώσεις των φοιτητών πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου με αναρτήσεις στην πλατφόρμα e-class, από την οποία μπορούν και να αντλούν πληροφορίες.
Η εκπαιδευτικός είναι ανοικτή σε συνεργασία με τους φοιτητές, μισή ώρα μετά από το μάθημα, ή κάποια άλλη ώρα ύστερα από συνεννόηση μαζί τους.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα