Παρουσίαση/Προβολή

Το γλωσσικό ζήτημα στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα
(DITREP128) - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος
Αυτή η ενότητα εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα σε δημοτικισμό και καθαρεύουσα μέσα από ιστορικά γεγονότα, πολιτικές τοποθετήσεις και κοινωνικές αντιδράσεις. Οι μαθητές/τριες προσεγγίζουν το θέμα σταδιακά, ξεκινώντας από ένα ερώτημα-πρόκληση και την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ, συνεχίζοντας με δραστηριότητες εννοιολογικής χαρτογράφησης της έννοιας «Γλωσσικό Ζήτημα». Η συνεργατική έρευνα και διδασκαλία μέσω της μεθόδου Jigsaw θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την ολιστική προσέγιση του ζητήματος.
Στο τέλος της ενότητας, οι ομάδες δημιουργούν και παρουσιάζουν αφίσες με τα βασικά πορίσματα της έρευνάς τους, αξιολογούν αμοιβαία τις παρουσιάσεις και προχωρούν σε προσωπική αυτοαξιολόγηση αλλά και αναθεώρηση ανάογα με τα σχόλια που έλαβαν.
Σκοπός της ενότητας είναι στο τέλος της ενότητας οι μαθητες και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά της γλωσσικής διαμάχης, στην νεοελληνική κοινωνία των τελών του 19ου και των αρχών του 20αιώνα μέσα από την μελέτη πρωτογενών πηγών, ενσωματώνοντάς αυτές σε δημιουργικές και περιεκτικές παρουσιάσεις.
Στόχοι ενότητας:
- Ο μαθητής θα μπορεί να ορίζει βασικά ιστορικά γεγονότα (όπως τα Ευαγγελικά) αξιοποιώντας πρωτογενείς πηγές (πρωτοσέλιδα του Τύπου) και να τα συνδέει με τις κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις των κυρίαρχων ιδεολογικών ρευμάτων της εποχής.
- Να προσδιορίζουν τα τουλάχιστον 5 βασικά χαρακτηριστικά της εποχής της γλωσσικής διαμάχης και 3 ιδεολογικές διαφορές που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα ιδεολογικά ρεύματα της γλωσσικής διαμάχης κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, συνδέοντας και αποδίδοντας τα σε συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν.
- Να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά και μη εργαλεία για να δημιουργούν ακριβείς, σαφείς και άρτιες οπτικά παρουσιάσεις που θα περιέχουν τα αποτελέσματα της ιστορικής τους έρευνας.
- Να κρίνουν και να αποτιμούν το προσωπικό έργο τους και της ομάδας τους, αλλά και των άλλων ομάδων, εκφράζοντας τις απόψεις τους με σεβασμό και σαφήνεια
- Να αξιοποιούν τα σχόλια των συμμαθητών τους στην διαδικασία της αναθεώρησης του έργου τους
- Να συνθέτουν παρουσιάσεις οι οποίες θα έιναι περιεκτικές, σύντομες, οπτικά άρτιες και ευανάγνωστες οι οποίες θα παρουσιάζουν με σαφήνεια το σύνολο των επιθυμητών πληροφοριών.
- Να είναι σε θέση να συνθέτουν τις πληροφορίες που συνέλεξαν με σαφήνεια και ακρίβεια επιλέγοντας τον τρόπο παρουσίασης που τους ταιριάζει
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 29 Απριλίου 2025
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα