Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

(GEO7050) -  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΓΔΙΝΟΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Η σύγχρονη χωροταξία αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τον χώρο ως ένα σύνθετο σύστημα με τεχνικές, κοινωνικές, οικονομικές, διοικητικές και πολιτικές προεκτάσεις. Επιπρόσθετα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διεπιστημονικότητας το οποίο είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση φυσικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, το μάθημα «Χωροταξία και Περιφερειακής Ανάπτυξη» αποτελεί ένα θεμελιώδες μάθημα χωρικού σχεδιασμού το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό ευρύτερων χωρικών ενοτήτων (Διεθνείς, Εθνικές, Περιφερειακές, κτλ.) αξιοποιώντας συγκεκριμένες μεθόδους και διαδικασίες. Θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών που άπτονται τόσο αστικές όσο και εξωαστικές περιοχές. Επίσης, το παρόν μάθημα διερευνά το θεσμικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα αλλά και τις βασικές έννοιες της περιφερειακής ανάπτυξης με σκοπό την εξοικείωση των σπουδαστών/ριων με σχέδια και προσεγγίσεις που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους ως σχεδιαστές του χώρου. Σε γενικές γραμμές, το μάθημα παρέχει την ευκαιρία για κατανόηση των επιπέδων στον χωρικό σχεδιασμό καθώς και την αναγνώριση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του χώρου σε πολλαπλούς χρονικούς ορίζοντες μέσα από μια διεπιστημονική ματιά, με σκοπό τη διαμόρφωση βιώσιμων χωρικών ενοτήτων στο μέλλον.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

  • Μαθησιακοί στόχοι

    Βασικός στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές/ριες να έρθουν σε άμεση επαφή με το αντικείμενο της χωροταξίας και της περιφερειακής ανάπτυξης, αποκτώντας τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές ικανότητες. Ειδικότερα, έπειτα από την παρακολούθηση του μαθήματος αναμένεται οι σπουδαστές/ριες να: α) γνωρίζουν τις βασικές έννοιες, αρχές και θεωρίες για την χωροταξία και την περιφερειακή ανάπτυξη, β) έχουν εξοικειωθεί με το θεσμικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, γ) είναι ικανοί/ες να συλλέξουν, να αναλύσουν τα διάφορα δεδομένα μιας ευρύτερης χωρικής ενότητας και εν συνεχεία να οργανώσουν τον χώρο διαμορφώνοντας διαφορετικά μελλοντικά σενάρια, δ) μπορούν να εντοπίσουν τις χωρικές δυναμικές και προκλήσεις σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο, ε) έχουν εμπεδώσει τα διαφορετικά επίπεδα του χωρικού σχεδιασμού, στ) αναγνωρίζουν την αξία των γνώσεων χωροταξικού σχεδιασμού στο αντικείμενο του τοπογράφου/γεωπληροφορικού μηχανικού και ζ) να είναι ικανοί να συμμετέχουν σε διεπιστημονικές ομάδες χωρικού σχεδιασμού.

    Διδάσκοντες

    Στέφανος Τσιγδινός, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ, Εντεταλμένος διδάσκων ΠΑΔΑ

    email: stsigdinos@uniwa.gr

    Βιβλιογραφία

    Ελληνόγλωσση βιβλιογραφία

    McCann, P. (2016). Αστική και περιφερειακή οικονομική. Εκδόσεις Κριτική.

    Βασενχόβεν, Λ. (2024). Θεωρίες και Πράξη του Σχεδιασμού του Χώρου. Από το αόρατο στο ορατό. Εκδόσεις Προπομπός

    Γιαννακοπούλου, Σ., & Αρβανίτης, Α. (2023). Τεχνικές, Νομικές και Οικονομικές Διαστάσεις (Προπτυχιακό εγχειρίδιο). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις.

    Γουργιώτης, Α., & Τσιλιμίγκας, Γ. (2021). Χωροταξικός σχεδιασμός. Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη.

    Δεληθέου, Β. (2018). Θεσμικό πλαίσιο περιφερειακής ανάπτυξης. Εκδόσεις Παπαζήση.

    Κυβέλου, Σ. (2010). Από την χωροταξία στη χωροδιαχείριση. Η έννοια του στρατηγικού χωρικού σχεδιασμού και της εδαφικής συνοχής στην Ευρώπη. Εκδόσεις Κριτική.

    Μπακογιάννης, Ε., Κυριακίδης, Χ., Ελευθερίου, Β., & Γιαννοπούλου, Χ. (2024). Άνθρωπος – Χώρος – Οικισμός (Προπτυχιακό εγχειρίδιο). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις.

    Μπεριάτος, Η., & Παπαγεωργίου, Μ. (2010). Χωροταξία-Πολεοδομία-Περιβάλλον στον 21ο αιώνα. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας

    Πετράκος, Γ. (2016). Περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εκδόσεις Κριτική.

    Ξενόγλωσση βιβλιογραφία

    Albrechts, L., Healey, P., & Kunzmann, K. R. (2003). Strategic Spatial Planning and Regional Governance in Europe. Journal of the American Planning Association, 69(2), 113–129.

    Capello, R. (2015). Regional Economics. Routledge.

    Hall, P., & Tewdwr-Jones, M. (2019). Urban and Regional Planning. Routledge.

    Pike, A., Rodríguez-Pose, A., & Tomaney, J. (2016). Local and Regional Development. Routledge.

    Purkarthofer, E., Humer, A., & Mäntysalo, R. (2021). Regional planning: an arena of interests, institutions and relations. Regional Studies, 55(5), 1–5.

    Rodrigue, J.-P. (2020). The Geography of Transport Systems. Routledge.