Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Δομική τέχνη ΙΙ: Δομικά Συστήματα & Χωρικές Εφαρμογές

(IA165) -  Ελένη Θεοτοκάτου, Νίκος Μπόμπολος

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα

    Το μάθημα αποσκοπεί στην μετάδοση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που οφείλουν να διαθέτουν οι αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου και εξωτερικών διαμορφώσεων, στο γνωστικό αντικείμενο της οικοδομικής.

Τον ειδικότερο χαρακτήρα του μαθήματος διαμορφώνουν κυρίως δύο παραδοχές:

Η οικοδομική στην αρχιτεκτονική, είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας που μπορεί είτε να συγκρούεται με τη δημιουργική φαντασία του σχεδιαστή, συντρίβοντάς την και οδηγώντας την υλοποίηση μιας μελέτης σε αποτυχία, είτε να εμπλουτίζει και να προωθεί τις ιδέες και τις εμπνεύσεις του, οδηγώντας σε επιτυχημένες αρχιτεκτονικές δημιουργίες. Με την έννοια αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι η οικοδομική είναι η ενηλικίωση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Ζητούμενο, είναι η αντιμετώπιση της οικοδομικής ως συμμάχου στη φαντασία, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα του σχεδιαστή και όχι ως περιορισμού, εχθρού και ορίων στην αρχιτεκτονική δημιουργία.

Στη μεταβιομηχανική εποχή οι τάσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό συνδέονται (α)με όλο και περιπλοκότερες μορφολογικές αναζητήσεις, (β)με τη χρήση όλο και μεγαλύτερης ποικιλίας υλικών, (γ)με την υψηλή τεχνολογία και (δ)με την έννοια της βιωσιμότητας. Η αρχιτεκτονική στην εποχή μας συνεπώς τείνει –και είναι σε θέση- να παράγει όλο και πιο περίπλοκες μορφές, ενώ καλείται ν’ αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις με επίκεντρο την σχεδιαστική αειφορία (βιωσιμότητα).

Με αυτή την οπτική, το βάρος στη ύλη του μαθήματος και τις εργαστηριακές ασκήσεις, δίνεται:

  • Στην διδασκαλία της αξίας, των δυνατοτήτων και της κατάλληλης χρησιμοποίησης των σύγχρονων υλικών, προϊόντων και κατασκευαστικών μεθόδων για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
  • Στην απόκτηση μιας κοινής γλώσσας συνεννόησης και συνεργασίας με τους εξειδικευμένους μηχανικούς (στατικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους κοκ) και τους κατασκευαστές, για την επιτυχή πραγματοποίηση των ιδεών και των προτάσεων του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Καθώς το αντικείμενο των σπουδών του Τμήματος εσωτερικής αρχιτεκτονικής, αναφέρεται στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και τις διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων, η διδασκαλία και οι ασκήσεις επικεντρώνονται στις κατασκευές ελαφρών φορέων (μεταλλικών και ξύλινων), στα στοιχεία του οργανισμού πλήρωσης και εξοπλισμού των κτιρίων και στις επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές.

Η πληθώρα και η συνεχής εμφάνιση σχετικών μεθόδων κατασκευής, υλικών και προϊόντων καθιστούν το περιεχόμενο της σύγχρονης οικοδομικής, ιδίως των εσωτερικών χώρων διαρκώς εξελισσόμενο και η διδακτική του κάλυψη διασπείρεται έτσι επίσης σε πληθώρα εκδόσεων, συχνά εξειδικευμένων, ακόμη και τεχνικών φυλλαδίων.

Για το λόγο αυτό η θεωρητική διδασκαλία βασίζεται παράλληλα σε ψηφιοποιημένες θεματικές παρουσιάσεις, ομαδοποιημένες έτσι ώστε να καλύπτουν τα θέματα που αναπτύσσονται στις εβδομαδιαίες διαλέξεις. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη σημασία των σχεδίων και των εικόνων για την κατανόηση του κάθε αντικειμένου που αναπτύσσεται.

Οι ψηφιοποιημένες παρουσιάσεις, που πλαισιώνουν τις διαλέξεις, καλύπτουν πολύ μεγάλη ποικιλία μεθόδων, υλικών και προϊόντων με σύντομα κείμενα και πολλά σχέδια και εικόνες ως εξής: πρώτα αναλύονται τα υλικά ή προϊόντα και οι μέθοδοι εφαρμογής με σχέδια, εικόνες, βίντεο και ακολούθως παρατίθενται πολλές φωτογραφίες και σχέδια εφαρμογής, διδάσκοντας τους σπουδαστές πώς με τις κατάλληλες μεθόδους κατασκευής να μετατρέπουν την ποικιλία των υλικών και προϊόντων σε μορφές και αρχιτεκτονική.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Βιβλία:

  • Βιτρούβιος, Λέφας Παύλος (μτφρ. και σχόλια) (1998), Περί αρχιτεκτονικής, Εκδ. Πλέθρον, Αθήνα, ISBN 960-348-052-5
  • Γεωργιάδου Ζωή (2017), Δομικά & Διακοσμητικά Υλικά. Αθήνα, Νημερτής.
  • Συλλογικό έργο (Καλογεράς, Ν. κ.ά.) (1999), Θέματα οικοδομικής, Αθήνα: Συμμετρία, ISBN 978-960-11-0010-4
  • Συλλογικό έργο (Κυριακίδης Κ. κ.ά.) (2012), Η σημασία της λεπτομέρειας, Αθήνα : Μουσείο Μπενάκη, ISBN 978-960-476-110-4.
  • Meyer-Bohe Walter (1983), Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, διαχωριστικοί τοίχοι, ψευδοροφές, Αθήνα: Μ. Γκιούρδας, ISBN 960-512-009-1.
  • Νeufert Ernst (2003), Οικοδομική, Αθήνα: Μ. Γκιούρδας, ISBN 978-960-512-397-0.

Περιοδικές/ηλεκτρονικές εκδόσεις:

  • ArchDaily (ηλεκτρονική έκδοση): https://www.archdaily.com/
  • Greek architects (ηλεκτρονική έκδοση): https://www.greekarchitects.gr/
  • Κτίριο (περιοδική και ηλεκτρονική έκδοση): http://www.ktirio.gr/
  • Ύλη και κτίριο (ηλεκτρονική έκδοση): http://www.ili-ktirio.g

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018