Παρουσίαση/Προβολή

Ψηφιακά Αποθετήρια και Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι
(MSCDITREP103) - Ακριβή Κρούσκα, Παρασκευή Τζούβελη
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα αυτό εστιάζει τόσο στη θεωρητική συζήτηση, τις βασικές έννοιες, τη φιλοσοφία και τις πολιτικές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ανοικτότητας της εκπαίδευσης, όσο και σε πρακτικά θέματα σχεδίασης, δημιουργίας, αποθήκευσης, διαμοιρασμού, επαναχρησιμοποίησης και αξιολόγησης ψηφιακών εκπαιδευτικών πόρων.
Το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο αποτελεί βασικό πυλώνα στις περισσότερες εθνικές πολιτικές και πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση και εποικοδομητική αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και μορφές μάθησης. Η δημιουργία ψηφιακών εκπαιδευτικών πόρων, η ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών για την οργάνωση, αποτελεσματική αναζήτηση, εύρεση και ευρεία διάθεση των εκπαιδευτικών πόρων, καθώς και η σχεδίαση μεθοδολογικών και παιδαγωγικών πλαισίων αξιοποίησής τους για τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας αποτελούν κοινό στόχο στις εκπαιδευτικές πολιτικές πολλών χωρών. Ο όρος «Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι - ΑΕΠ» (Οpen Education Resources - OER) χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκπαιδευτικό υλικό οποιουδήποτε τύπου, το οποίο διατίθεται ελεύθερα, ως «κοινό κτήμα» (public domain) χωρίς κανένα περιορισμό πνευματικής ιδιοκτησίας, ή με κάποια ανοιχτή άδεια που επιτρέπει την ελεύθερη χρήση, προσαρμογή και επαναδιανομή του υλικού αυτού (UNESCO 2012).
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019
-
Μαθησιακοί στόχοι
Όταν οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα θα είναι σε θέση:
- Να περιγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά της Ανοικτής Επαίδευσης ως φιλοσοφίας παραγωγής, διαμοιρασμού και οικοδόμησης γνώσης.
- Να ορίζουν τους Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους (ΑΕΠ) και να τους διαχωρίζουν από άλλα είδη "ανοικτών" πόρων.
- Να περιγράφουν τις διάφορες μορφές ΑΕΠ.
- Να εξηγούν τα διδακτικά και μαθησιακά πλεονεκτήματα αξιοποίησης των ΑΕΠ στην εκπαιδευτική πράξη.
- Να χρησιμοποιούν μοντέλα μεταδεδομένων για την περιγραφή σημαντικών χαρακτηριστικών των ΑΕΠ ως μαθησιακών αντικειμένων.
- Να χρησιμοποιούν εργαλεία αναζήτησης στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό των ΑΕΠ.
- Να περιγράφουν τις ανοιχτές άδειες και τα εργαλεία πνευματικών δικαιωμάτων για ΑΕΠ και να εξηγούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε άδειας.
- Να εφαρμόζουν τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές προσβασιμότητας ΑΕΠ.
- Να εξηγούν τη λειτουργικότητα των ψηφιακών αποθετηρίων ως βασική υποδομή αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάκτησης και διάθεσης ψηφιακών πόρων.
- Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ψηφιακά αποθετήρια ΑΕΠ.
- Να αξιολογούν τους ΑΕΠ για την παραγωγή κατάλληλου εκπαιδευτικού περιεχομένου με γνώμονα τη μαθησιακή τους αξία και τη συνεισφορά τους στους εκπαιδευτικούς στόχους.