Παρουσίαση/Προβολή

ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΒΧΔ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ECDIS)
(GEO714) - ΔΗΜΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα αυτό παρουσιάζει την έννοια του Συστήματος τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στους χώρους της Γεωπληροφορικής, του επαγγελματικού και επιστημονικού πεδίου του Τοπογράφου Μηχανικού και των Πληροφοριακών Συστημάτων. Η έννοια του Συστήματος συνδιάζεται στην συνέχεια με προχωρημένα θέματα Βάσεων Χωρικών Δεδομένων.
Παρουσίαση των ενοτήτων του Μαθήματος
Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
Σύστημα: Βασικές έννοιες, αρχές, ορισμοί. Τα μέρη ενός συστήματος.
Η συστημική θεωρία και η καρτεσιανή προσέγγιση.
Συστήματα διαφόρων ειδών και συστήματα διαφορετικών επιπέδων. Το τέλειο σύστημα. Πληροφορία – Διαδικασία – Απόφαση. Συστήματα παραγωγής – Συστήματα πληροφοριών – Συστήματα αποφάσεων.
Η έννοια του συστήματος για τον Τοπογράφο μηχανικό και το επάγγελμά του.
Κύκλος ζωής και κύκλος ανάπτυξης ενός συστήματος.
Ανάλυση και Σχεδιασμός συστημάτων – Υλοποίηση συστημάτων. Εργαλεία και θεωρίες για το σχεδιασμό και υλοποίηση συστημάτων, και ειδικότερα συστημάτων πληροφοριών. Παραδείγματα και εφαρμογές συστημάτων.
Μοντέλα αναπαράστασης της πραγματικότητας. Βασικές έννοιες του χωρο-χρόνου και δυνατότητες μοντελοποίησης του. Βάσεις Χωρικών Δεδομένων. Είδη οντοτήτων και είδη σχέσεων. Τοπολογία - Τοπολογικές σχέσεις.
Ορισμός ECDIS. Μέρη ECDIS. Ολοκλήρωση ENC (Electronic Navigational Charts), GPS (Global Positioning System), AIS (Automatic Identification Systems/Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης). Είδη και χαρακτηριστικά ECDIS. Χρησιμότητα ECDIS και G.U.I.(Graphic User Interface) των ECDIS. Ναυτικοί χάρτες και ECDIS. RNC (Raster Ναυτικοί Χάρτες). VNC (Διανυσματικοί Ναυτικοί Χάρτες). RNC και ENC (Electronic Charting System). ECDIS και ECS. ENC τοπωνύμια και σύνορα πηγές ενός ENC. Διαφορές ENC και RNC. ΝΟΑΑ ENC online. Vessel Finder. AIS Greece. Marine Traffic. AIS Marine Traffic χάρτης πλοίων. Πραγματικού χρόνου AIS Vessel Tracker with ship and Port Database. Επίγειο και Δορυφορικό σύστημα AIS «πραγματικού χρόνου».
Βασικές έννοιες συστημάτων αεροναυτιλίας.
Υπολογιστική Γεωμετρία και εφαρμογές της στις Βάσεις Χωρικών Δεδομένων.
Βάσεις και συστήματα διαχείρισης χωρικών ψηφιακών δεδομένων – Επίπεδα σχεδιασμού – Ιδιαιτερότητες των Βάσεων Χωρικών Δεδομένων και του σχεδιασμού τους.
Entity/Relation και UML.
Χωρικές / Χαρτογραφικές / Γεωγραφικές / Χωρικές ερωτήσεις και απαντήσεις.
Data Warehouse και Spatial Data Warehouse. Data Mining/Spatial Data Mining. ΒΧΔ και λήψη απόφασης.
Εννοιολογικός σχεδιασμός Βάσεων Χωρικών Δεδομένων και CASE - tools. Συγκριτική παρουσίαση εννοιολογικών μοντέλων.
Βάσεις Χωρικών Δεδομένων πολλαπλών κλιμάκων / πολλαπλών αναπαραστάσεων. Προτεινόμενες λύσεις και άλυτα προβλήματα.
Μεταδεδομένα και λεξικά δεδομένων για Βάσεις Χωρικών/Χαρτογραφικών Δεδομένων
πολλαπλών κλιμάκων. Προσφερόμενα εργαλεία. Αναπάντητα ερωτήματα.
Ένταξη Βάσεων Χωρικών Δεδομένων σε Συστήματα (ενεργειών/διαδικασιών/παραγωγής, πληροφοριών, αποφάσεων): οι ρόλοι τους και οι αλληλοσυσχετίσεις τους.
Συσχετισμός βάσεων χωρικών και αλφαριθμητικών δεδομένων στα πλαίσια Συστημάτων. Κριτική παρουσίαση των προσφερόμενων λύσεων.
Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα: εφαρμογή και χρήσεις τους στις ΒΔ/ΒΧΔ
Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
Εμπέδωση και πρακτική εφαρμογή των εννοιών όπως αναφέρονται στο θεωρητικό μέρος, μέσω της εκτέλεσης ασκήσεων σε Η/Υ. Συγκεκριμένα, στόχος των εργαστηριακών ασκήσεων είναι η εξοικείωση με τα ECDIS, με εργαλεία σχεδιασμού συστημάτων και ΒΧΔ, η εξοικείωση με τα προχωρημένες τεχνικές ΒΧΔ και η εμβάθυνση στην χρήση των CASE-tools.
Στόχοι - Μαθησιακά Αποτελέσματα
1) Στην κατανόηση α) του σχεδιασμού, ανάπτυξης, υλοποίησης και έλεγχου ΒΧΔ και Συστημάτων (Χωρικών) Πληροφοριών, β) της ένταξης ΒΧΔ σε τέτοια συστήματα γ) τον πολυσύνθετο ρόλο των CASE-tools στο σχεδιασμό ΒΧΔ.
2) Την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ECDIS και των συστημάτων GPS (Global Positioning System), AIS (Automatic Identification System) και ENC (Electronic Navigational Charts) που ενσωματώνει με ολοκληρωμένο τρόπο και εξοικείωση με τους τρόπους δημιουργίας και ενημέρωσης των βάσεων χωρικών δεδομένων του. Εξοικείωση με τα συστήματα αεροναυτιλίας (βασικές έννοιες).
3) Στην προσαρμογή σε νέες καταστάσεις που απαιτεί τη δημιουργία σύνθετης χωρικής πληροφορίας μέσω νέων τεχνικών και εργαλείων.
4) Στην λήψη αποφάσεων που αφορούν στη σωστή επιλογή δεδομένων, τεχνικών και εργαλείων για τη δημιουργία και ανακάλυψη νέας πληροφορίας μέσα από μεγάλο όγκο χωρικών και άλλων δεδομένων.
5) Στην αυτόνομη εργασία μέσω της θεωρητικής ανάπτυξης και πρακτικής επεξεργασίας θεμάτων που σχετίζονται με προχωρημένες έννοιες ΒΧΔ και πρακτικές με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για μελέτες σχεδιασμού και ανάπτυξης ΒΧΔ και Συστημάτων πληροφοριών.
6) Στη δυνατότητα εργασίας σε διεθνές περιβάλλον που υποστηρίζεται με εκμάθηση τόσο «προτυποποιημένων γνώσεων» ΒΧΔ και Σ(Γ)Π που διδάσκονται στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου όσο και με χρήση και εκμάθηση της αγγλικής και της γαλλικής ΣΠ/ ΒΧΔ / ΧΔ ορολογίας.
7) Στην εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον που υποστηρίζεται από τη φύση του μαθήματος των ΒΧΔ και ΣΠ που συνδέεται άμεσα με έργα πληροφορικής, τρισδιάστατης αναπαράστασης αντικειμένων, προστασίας περιβαλλοντος κλπ.
8) Στην παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών που υποστηρίζεται και αναπτύσσεται μέσω α) των ατομικών και ομαδικών εργασιών αλλά και β) με την ενημέρωση για τα ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος σε σχέση με τις ΒΧΔ και τα ΣΠ και τις δυνατότητες συμμετοχής των φοιτητών σε αυτά.
9) Στον σχεδιασμό και διαχείριση έργων ανάπτυξης, ενημέρωσης και έλεγχου ΒΧΔ και ΣΠ.
10) Στην επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων δεδομένων και λογισμικών.
11) Στην άσκηση αξιολόγησης, αυτόαξιολόγησης και ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας μέσω της ημερίδας παρουσίασης των εργασιών εξαμήνου (ατομικών και ομαδικών).
12) Στην προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ:
1. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
2. ΠΤΗΣΕΙΣ UAV
3. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ECDIS
4. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ανθρώπινο Δυναμικό
Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται από τον Καθηγητή του Τμήματος Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Δήμο Ν. ΠΑΝΤΑΖΗ και συνεργάζεται με τους Ακαδημαϊκούς Υποτρόφους για το εργαστηριακό μέρος.
Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι:
1. Δαβερώνα Άννα Χριστίνα, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αγρονόμος Τοπογράφος ΕΜΠ, BSc ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Τοπογραφίας
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα