Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

(TTT109) -  ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΥΧΟΥΛΑ

Περιγραφή Μαθήματος

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η κατανόηση και εφαρμογή των αρχών της βιολογίας και μηχανικής στο σχεδιασμό, ανάκτηση και καθαρισμό βιολογικών προϊόντων. Ο εφοδιασμός του σπουδαστή με τη βασική γνώση και τις κυριότερες βιομηχανικές εφαρμογές της βιοτεχνολογίας όπως σχετίζονται με τη βιομηχανία τροφίμων. Σύγχρονη βιοτεχνολογία, γενετική μηχανική και οι εφαρμογές στα τρόφιμα.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος

Εισαγωγή στις βασικές αρχές και τις βιομηχανικές εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας. Ιδιότητες και χρησιμοποίηση των μικροοργανισμών ως συστατικών των βιομηχανικών διεργασιών. Σχεδιασμός  βιο-διαδικασιών και  βιο-αντιδραστήρων. Βιομηχανικές εφαρμογές της βιοτεχνολογίας: ένζυμα, ακινητοποίηση, βιο-πολυμερή, βιταμίνες, βιομάζα κλπ. Εφαρμοσμένη μοριακή γενετική στη  Βιοτεχνολογία Τροφίμων.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα :

  • έχουν κατανοήσει την εφαρμογή των αρχών της βιολογίας και μηχανικής στο σχεδιασμό, ανάκτηση και καθαρισμό βιολογικών προϊόντων.
  • έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις για τις κυριότερες βιομηχανικές εφαρμογές της βιοτεχνολογίας που σχετίζονται με τη βιομηχανία τροφίμων.
  • έχουν ενημερωθεί για τη σύγχρονη βιοτεχνολογία, γενετική μηχανική και τις εφαρμογές τους στα τρόφιμα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

Ξενόγλωσση :

1.    Barnum, S.R. and Barnum, C.M. (1998) Biotechnology: An Introduction. Wadsworth Pub Co.

2.    Shuler, Μ.Ι. and Kargi, F. (1991). Bioprocess Engineering: Basic Concepts (prentice Hall International Series ίn the Physical and Chemical Engineering Sciences) Prentice Hall;

3.    Engel, Κ.Η., Takeoka, G.R., and Teranishi, R. (1995). Genetically Modified Foods: Safety Issues: Developed from a Symposium Sponsored by the Division of Agricultural and Food Chemistry. American Chemical Society.

4.    Tombs, Μ.Ρ. (1990). Biotechnology ίn the Food Industry (Biotechnology Series). Open Univ Pr.

5.    Blanch, Η. W. and Clark, D.S. (1997). Biochemical Engineering. Marcel Dekker.

6.    Lydersen, Β.Κ., D’ Elίa, Ν.Α., Nelson, Κ.L., and Lyderson, Β.Κ. (1994). Bioprocess Engineering: Systems, Equipment and Facilities. John Wiley & Sons.

7.    Mittal, G. S. (1992). Food Biotechnology. Techniques and Applications. Technomic Publishing Company, Lancaster, Ρ.Α.

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013